هیأت علمی دانشکده
خدمات دانشجویان
خدمات کارکنان
خدمات دانش آموختگان
منو اصلی
دوباره تلاش كنيد
تور مجازی دانشگاه
!!!b1!!!
!!!b1!!!
درباره ما
معرفی دانشکده
تاریخچه
مديران دانشكده
ریاست دانشکده
معاونت آموزشی
معاونت پژوهشی
معاونت مالی اداری
مدیر تحصیلات تکمیلی
مدیر ارتباط با صنعت
آموزش
کارشناسی
معرفی
فرم ها و آیین نامه ها
دروس ارائه شده
تحصیلات تکمیلی
معرفی
فرم ها و آیین نامه های کارشناسی ارشد
فرم ها و آیین نامه های دکتری
دروس ارائه شده
گروه های مهندسی عمران
آب و سازه های هیدرولیکی
راه و ترابری و حمل و نقل
زلزله
ژئو تکنیک
سازه
مهندسی سواحل و سازه های دریایی
مهندسی محیط زیست
مهندسی و مدیریت ساخت
مهندسی و مدیریت منابع آب
استعدادهای درخشان
تقویم آموزشی
تماس با ما
پژوهش
فناوری اطلاعات
ارتباط با صنعت
کتابخانه
آزمایشگاه ها
مراکز تحقیقاتی
نشریات
رویدادها
هفته پژوهش 1402
افراد
هیات علمی
کارکنان
کارشناسان آموزشی
دانشجویان
دانش آموختگان
آموزشهای آزاد
تماس با ما
اطلاعات تماس با ما
موقعيت دانشكده
دفترچه تلفن دانشکده
×
The effect of Persian Gum Biopolymer on the Mechanical Properties of Silty Sand-Mobina Taslimi
The effect of Persian Gum Biopolymer on the Mechanical Properties of Silty Sand
Student: Mobina Taslimi Paein Afrakoti
Supervisor: Dr. Mahmoud Ghazavi
Abstract:
Due to the growth and development of engineering constructions such as highways, railways, and tunnels and the presence of unsuitable soil, the use of soil improvement increased. Despite their advantages and various uses, traditional stabilizers such as cement have many destructive effects on the environment. Today, biopolymers have gained popularity as an environmentally friendly solution for soil improvement. Persian gum is one of the plant gums extracted from the almond tree in Zagros forests in Iran. Using this polysaccharide as a stabilizing agent creates a new approach in the construction industry and does not damage the local ecosystem. For this purpose, a series of standard Proctor compaction, UCS, ITS, and UPV tests were carried out in order to investigate the mechanical characteristics of soil stabilized with Persian gum with different weight ratios (0, 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3%) was cured at 7, 28 and 90 days. The results showed that with the increase in the weight ratio of Persian gum, the OMC increases, and the MDD decreases. Also, the UCS and ITS of the samples increase by increasing the weight ratio of Persian gum up to 2.5% and then decrease. The UCS and ITS increase by increasing the curing time in all weight ratios of Persian gum. Increasing the weight ratio of Persian gum up to 2.5% increases the UPV.
Click Here to Download.
تاریخ:
1402/09/20
تعداد بازدید:
135
منبع:
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی می باشد