طراحی سیستم های سایبرفیزیکی بحرانی: چالش ها و رویکردها 23 آذر ماه
مجموعه وبینارهای
معاونت پژوهشی دانشکده مهندس کامپیوتر
هفته پژوهش گرامی باد
.امروزه، قابلیت پردازش سیستم های کامپیوتری جهت بکارگیری در کاربردهای خاص به عنوان بخشی از تجهیزات مدرن در
آن ها تعبیه شده و سیستم های نهفته را شکل داده است. سیستم های نهفته در تمامی جنبه های زندگی انسان مانند صنعت، ارتباطات، کاربردهای پزشکی، فضایی و .... مورد استفاده قرار گرفته اند. به دلیل فراگیرشدن استفاده از این سیستم ها و اهمیت آن ها، امروزه محققان تمرکز زیادی بر طراحی کارای این سیستم ها در محیط های دانشگاهی و صنعتی دارند. در این زمینه، سامانه های سایبرفیزیکی با هدف اعمال کنترل و نظارت بر پدیده های فیزیکی و تلفیق فرایندهای محاسباتی تعبیه شده و فیزیکی مطرح شده اند. در این سامانه ها، ویژگی های اساسی محیط فیزیکی توسط واحد محاسباتی استخراج شده و پردازش های هوشمند با هدف کنترل و تطبیق این ویژگی ها انجام می گیرد. واحد پردازشی این سامانه ها تجهیزات نهفته می باشند. چالش های این سامانه ها برحسب شیوه طراحی آن ها در جنبه های گوناگون و همه سطوح تجریدموردمطالعه و بررسی قرار می گیرند. اساسی ترین چالش های طراحی این سیستم ها را می توان در، حجم داده زیاد و پردازش مناسب آن ها، توان مصرفی به دلیل کاربرد مستقل این سیستم ها و متکی بودن آن ها به منابع انرژی محدود، کارایی به دلیل کاربرد در سیستم های بی درنگ و تعاملی، قابلیت اطمینان به دلیل بحرانی بودن و حساسیت کاربردها به داده ها و شیوه پردازش آن ها و در نهایت دمای سیستم ب ه دلیل تاثیرگذاری آن بر چگالی توان مصرفی و طول عمر خلاصه کرد. در این راستا رویکردهای طراحی سطح سیستم با بکارگیری روش های نوین هوش مصنوعی به مواجهه با این چالش ها و رفع آن ها در جنبه های مختلف طراحی سیستم می پردازند. در این ارائه، به معرفی دقیق تر سیستم های سایبرفیزیکی، کاربردها و چالش های اساسی طراحی در آن ها پرداخته می شود. سپس رویکردهای مواجهه با این چالش ها و زمینه های تحقیقاتی موجود در این حیطه مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت.
خانم دکتر آتنا عبدی
استادیار دانشکده مهندسی