۱۴۰۳ جمعه ۱۰ فروردين
باقي‌ماندن سامانه ناوبري ماهواره دانشگاه صنعتي خواجه‌نصيرالدين طوسي در فاز آزمايشگاهي!
معاون پژوهش و فناوري دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي با اشاره به فعاليت دانشگاه در زمينه زيرسيستم‌هاي ماهواره‌ها گفت: پروژه "ستاره‌ياب نصير" از جمله دستاوردهاي دانشگاه در حوزه فضايي است كه هنوز به مرحله بهره‌برداري نرسيده و در مرحله توسعه فناوري و آزمايشگاهي باقي است.

معاون پژوهش و فناوري دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي با اشاره به فعاليت دانشگاه در زمينه زيرسيستم‌هاي ماهواره‌ها گفت: پروژه "ستاره‌ياب نصير" از جمله دستاوردهاي دانشگاه در حوزه فضايي است كه هنوز به مرحله بهره‌برداري نرسيده و در مرحله توسعه فناوري و آزمايشگاهي باقي است.

به گزارش روابط عمومي؛ به نقل از ايسنا، جعفر روشنيان در خصوص فعاليت‌هاي فضايي اين دانشگاه گفت: اين دانشگاه در حوزه فعاليت‌هاي فضايي پروژه‌هايي دارد كه بيشتر اين پروژه‌ها مربوط به زيرسيستم‌هاي فضايي مي‌شود.

وي با بيان اينكه اين دانشگاه در حال حاضر در زمينه طراحي و ساخت ماهواره خاصي فعال نيست، ادامه داد: ولي در زمينه زيرسيستم‌هاي ماهواره‌ها از جمله سيستم‌هاي سنجش از دور، زير سيستم‌هاي كنترل وضعيت و سازه فعال هستيم؛ ولي در پروژه ماهواره خاصي حضور نداريم و چنين پروژه‌اي به ما محول نشده است.

روشنيان پروژه "ستاره‌ياب نصير" را از جمله دستاوردهاي اين دانشگاه در حوزه فضايي عنوان كرد و گفت‌: سامانه ستاره‌ياب نصير يك سامانه ناوبري است كه براي تعيين وضعيت ماهواره و ماهواره‌برها به كار گرفته مي‌شود. اين پروژه هنوز به مرحله بهره‌برداري نرسيده و در مرحله توسعه فناوري و آزمايشگاهي باقي است.

معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي به ساير فعاليت‌هاي پژوهشي دانشگاه اشاره و خاطرنشان كرد: تقويت حوزه پژوهشي از جمله برنامه‌هاي ما در اين حوزه به شمار مي‌رود كه شامل اقداماتي چون "توسعه مركز رشد"، "شركت‌هاي دانش‌بنيان" و "ثبت اختراعات" مي‌شود.

وي ايجاد مركز نوآوري در اين دانشگاه را از جمله ساز و كارهايي در اين زمينه دانست و اظهار كرد: در اين راستا با  قول مساعد معاون علمي و فناوري رييس جمهور قصد داريم دومين مركز رشد و نوآوري دانشگاه صنعتي خواجه نصير را راه‌اندازي كنيم.

به گفته اين استاد دانشكده هوافضاي دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي، دومين مركز نوآوري اين دانشگاه در فضايي مجاور مركز رشد و نوآوري فعلي ايجاد خواهد شد.

وي همچنين از حمايت‌هاي معاون علمي و فناوري رئيس جمهور در توسعه فعاليت‌هايي مانند اينوكاپ مسابقات نوآوري در دانشگاه خواجه نصير براي حمايت از فناوري‌ها خبر داد.

روشنيان در مورد بعضي طرح‌ها براي نزديك شدن دانشگاه‌ها به صنايع از جمله طرح فرصت مطالعاتي اساتيد دانشگاه در صنايع يادآور شد: اين طرح در مجموع طرح بسيار خوبي است و بعضي اساتيد علاقه‌مند هستند فرصت مطالعاتي خود را در صنعت بگذرانند؛ ولي چون طرح جديدي است، هنوز به خوبي معرفي و مطرح نشده و به زودي و در آينده بيشتر از آن استقبال خواهد شد.

اولين سامانه ستاره ياب ملي با نام "نصير 1" به عنوان ابزار منظور ناوبري و كمك ناوبري براي تعيين موقعيت ماهواره‌ها در دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي طراحي شد. سامانه ستاره‌ياب يكي از دقيق‌ترين ابزار ناوبري و كمك ناوبري براي تعيين موقعيت ماهواره‌ها است.

اين سامانه بر روي ماهواره نصب مي‌شود و قادر است كه با تصويربرداري از ستاره‌ها و تطبيق اطلاعات آنها با حافظه پردازشگر خود وضعيت ماهواره را با دقت بالا محاسبه كند.

محققان اين دانشگاه همچنين با حمايت ستاد توسعه هوايي و هوانوردي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، در ادامه توسعه سامانه ناوبري نجومي "نصير 1" موفق به توسعه عملكرد اين سامانه شدند. در اين پژوهش، همزمان با تعيين وضعيت سامانه هوايي، ستاره‌ياب نصير 1 قادر خواهد بود تا تعيين موقعيت را با دقت مناسبي انجام دهد.
از مهمترين مزاياي اين سامانه جايگزيني سيستم موقعيت‌يابي جهاني به صورت غير فعال است، همچنين تعيين موقعيت در ادامه تعيين وضعيت با استفاده از اطلاعات زمان و شيب افق محلي، دقيق‌ترين سامانه‌ تعيين وضعيت ماهواره‌ها و ماهواره‌برها (دقتي بهتر از 30 ثانيه قوسي در هر سه كانال)، تعيين موقعيت با دقتي بهتر از دو متر در شرايط مشاهده سرسو (azimuth)، جايگزيني غيرفعال براي سامانه موقعيت‌ياب جهاني GPS، بدون تاثير از اختلالات خارجي از ديگر مزيت‌هاي ذكر شده براي اين سامانه است.

 

همچنين، ابزار كمك ناوبري براي اصلاح اطلاعات وضعيت سيستم ناوبري اينرسي بر روي ماهواره‌ها، تعيين وضعيت ماهواره يا ماهواره‌بر در حالت گمشده در فضا، امكان تعيين وضعيت و موقعيت در زمان كوتاه (بهتر از دو هرتز)، وزن كم، توان مصرفي پايين و قابليت مجتمع شدن با ساير سيستم‌هاي ناوبري و تصويربرداري در طول موج مادون قرمز به منظور عملكرد در روز و شب از ديگر مزاياي اين طرح است.

بهره‌برداران بالقوه اين طرح نيز شامل سازمان صنايع هوايي كشور، پروژه جنگنده به منظور جايگزيني GPS، سازمان صنايع دفاع (ساصد) به منظور تعيين موقعيت و شمال‌يابي بر روي زمين و توپخانه‌هاي ارتش، سازمان صنايع هوافضا به منظور تعيين موقعيت و شمال‌يابي موشكي و بالستيك، نيروي دريايي ارتش و سپاه به منظور موقعيت‌يابي ناوهاي جنگنده و تمام ارگان‌هاي نيازمند به موقعيت‌يابي كه در حال حاضر از اطلاعات GPS استفاده مي‌كنند، مي‌شود.

تاریخ:
1397/04/17
تعداد بازدید:
850
منبع:
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الكترونيكي شما
شماره تلفن
توضيحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
كد امنيت
كليه حقوق اين وب سايت متعلق به دانشگاه خواجه نصير الدين طوسي ميباشد.